Piškotová roláda s jahodami aneb Když slaví medvídek

Co budete potřebovat

INGREDIENCE

Piškot

5 vajec

5 lžic cukru krystal

5 lžic polohrubé mouky

Citronový curd

3 žloutky

60 ml citronové šťávy

60 g cukru krystal

45 g másla

Vanilkový krém

250 g mascarpone

200 ml smetany ke šlehání

1 lžička vanilkového extraktu

50 g cukru moučka

1 hrst jahod pokrájených na menší kousky

HARIBO Goldbären na ozdobení

POSTUP

  1. Začněte s přípravou citronového krému. V nerezové nebo skleněné misce smíchejte žloutky, citronovou šťávu a cukr a posaďte ji na hrnec tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vařte pár minut, dokud směs nezhoustne na konzistenci krému. Poté odstavte z tepla a ručně vmíchejte máslo. Nechte vychladnout.
  2. Bílky vyšlehejte na pevný sníh a dejte stranou. Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Mouku prosejte a spolu s bílkovým sněhem střídavě vmíchejte stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promíchejte.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečícím papírem, nalijte na něj těsto, povrch uhlaďte stěrkou a pečte dozlatova zhruba 9 minut.
  4. Na upečený piškotový plát položte navlhčenou utěrku a za pomoci prkénka ho převraťte. Sloupněte pečící papír a roládu po delší straně zaviňte i s utěrkou a nechte vychladnout.
  5. Na vanilkový krém dejte do mixéru mascarpone, smetanu, vanilkový extrakt a cukr, šlehejte na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience spojily. Poté zvyšte výkon téměř na maximum a rychle vyšlehejte tužší krém.
  6. Vychladlou roládu rozviňte, potřete citronovým a vanilkovým krémem (část si dejte stranou na závěrečné zdobení), posypte kousky jahod, zaviňte do rolády a nechte asi hodinu vychladit, aby náplň ztuhla a zpevnila. Poté na hřbet rolády nastříkejte zbylý krém a ozdobte medvídky HARIBO Goldbären.
obrázek

Podívejte se na galerii

obrázek
obrázek
obrázek
obrázek