Halloweenská dýně

Co budete potřebovat

Na dort o průměru 20 cm budete potřebovat:

Na těsto:

  • 10 vajec
  • 10 lžic krupicového cukru
  • 12 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • špetku soli

 

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • oranžové barvivo – nemusí být
  • 30 g čokolády na ozdobu
  • Haribo Wummis a jiné na ozdobu

Postup: 

Začneme s přípravou korpusu. Troubu předehřejeme na 180 C° a tři stejné formy o průměru 20 cm vymažeme lehce olejem. Celá vajíčka společně s cukrem a špetkou soli v robotu či ručním šlehačem vyšleháme do hladké, světlé a nadýchané pěny, trvá to asi 10 minut. Vajíčka musí být opravdu dokonale vyšlehaná a tvořit lehké špičky, jinak korpus nebude nadýchaný. Jakmile je směs vyšlehaná, snížíme rychlost na minimum a jen rychle zašleháme olej.

Hladkou mouku opatrně po lžících zapracujeme stěrkou do našlehaných vajec. Snažíme se pracovat opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky. Těsto pouze lehce podebíráme a zbytečně nemícháme navíc a pracujeme opravdu jen stěrkou, nikoliv metličkou.

Takto připravené těsto přelijeme do připravených forem. Jednotlivé formy zvážíme, abychom se ujistili, že je v každé opravdu stejné množství těsta. Vložíme do vyhřáté trouby na cca 20-25 minut. Korpusy by měly být po upečení krásně hnědé, měkké a zcela zarovnané. Upečené necháme vychladnout ve formách asi 10 minut, poté vyklopíme a necháme dojít do pokojové teploty.

Během pečení korpusů připravíme čokoládovou ozdobu. Čokoládu ve vodní lázni za občasného míchání rozpustíme na hladkou čokoládovou omáčku. Připravíme kousek pečicího papíru a pomocí špejle nakreslíme a vyplníme dva velké trojúhelníčky, jeden menší, nakonec nakreslíme pusu dýně. Necháme ztvrdnout.

Jakmile jsou korpusy již vychladlé, připravíme krém. Mascarpone lehce prošleháme s moučkovým cukrem a vanilkou, poté přidáme studenou smetanu ke šlehání a vyšleháme do hladkého a hustého krému. Nakonec přidáme barvivo. Jednotlivé korpusy promažeme trochou krému, největší část si však necháme na dokončení. Promazaný dort seřízneme do tvaru dýně. Vršek lehce vydlabeme cca 8 cm, abychom vytvořili prohlubeň, do které nasypeme bonbonky. Celý dort pomažeme oranžovým vanilkovým krémem a přidáme ztuhlé čokoládové ozdoby. Nakonec dort naplníme Haribo Wummis a dalšími bonbonky a můžeme podávat.

obrázek

Podívejte se na galerii

obrázek