Dort s malinovým krémem a Haribo bonbony

Co budete potřebovat

Malinová ganache

400 g mražených malin
200 g bílé čokolády

Korpus

8 vajec
200 g cukru krupice
80 g slunečnicového oleje
240 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
1 lžíce horké vody
  kůra z ½ citronu
špetka soli
4 lžíce malinového džemu
200 ml malinového sirupu s vodou
2 lžíce lyofilizovaných (mrazem sušených) malin

Na ozdobu

1 a ½ sáčku Haribo Goldbären
1 sáček  Haribo Flower Power
100 g  kanadských borůvek
1 lžíce  lyofilizovaných (mrazem sušených) malin
5 lžic  malinového krému
  jedlý zlatý prach
lžíce čirého alkoholu

Postup

  1. Jako první si připravte malinovou ganache. V rendlíku si svařte mražené maliny, dokud nebude jejich konzistence připomínat řídký džem. Přes sítko je propasírujte do mísy a ihned přisypejte nasekanou čokoládu. Hmotu metličkou důkladně rozmíchejte, aby byla ve výsledku hladká. Poté dejte vychladit alespoň na dvě hodiny do lednice.
  2. Pokračujte přípravou korpusu. Předehřejte si troubu na 160 °C. Oddělené bílky od žloutků dejte do mísy a se špetkou soli šlehejte metličkou na střední výkon. Jakmile začnou bílky mírně pěnit, přisypte k nim cukr a šlehejte na maximum, dokud nebude sníh tuhý.
  3. Ke žloutkům přilijte olej, vodu a mírně prošlehejte metličkou. Směs přidejte k vyšlehaným bílkům a velice opatrně zapracujte dohromady. Poté prosijte mouku s kypřícím práškem a zapracujte tak, aby v těstu nebyly hrudky. Přelijte do vymazané kulaté dortové formy o průměru 21 cm a nechte péct zhruba 45 minut. Po vytažení z trouby nechte korpus zcela vychladnout. Poté ho dvakrát prokrojte pilkovým nožem či strunou.
  4. Jako další si připravte krém. Mascarpone, tvaroh a krémový sýr vyšlehejte a postupně přidávejte vychlazenou malinovou ganache. Výsledný krém by měl být hladký a jemně narůžovělý.
  5. Dort sestavte tak, že na otočný tác umístíte dortovou podložku, na ni trochu krému a první plát korpusu. Ten pomocí mašlovačky potřete malinovou šťávou a následně tenkou vrstvou malinového džemu. Na něj rovnoměrně naneste vrstvu malinového krému, kterou uhlaďte pomocí paletového nože do rovna. Posypte lyofilizovanými malinami. Navrstvěte další plát korpusu a postup opakujte. Po umístění posledního plátu vzniklý základ dortu rovnoměrně obmažte krémem pomocí dortové stěrky.
  6. Ozdobte dort bonbony Haribo Goldbären pomocí techniky fault line, kdy medvídky umístíte po středu obvodu dortu. Na vrchní i spodní část obvodu dortu navrstvěte pomocí cukrářského sáčku malinový krém, který zahlaďte dortovou stěrkou. Vrch dortu ozdobte bonbony Haribo Flower Power, borůvkami a zbytkem malinového krému v cukrářském sáčku s ozdobnou špičkou.
  7. Dort dejte alespoň na půl hodiny do lednice. Jedlý zlatý prach rozmíchejte v trošce alkoholu a pomocí tenkého štětce namalujte zlatou linku kolem středové části obvodu dortu.
obrázek

Podívejte se na galerii

obrázek
obrázek